Om lydbøker


Lydbøker kan lyttes til på forskjellige måter og er en fortreffelig måte å lese på. Bøkene kommer vanligvis ut som CD-er og kan spilles i vanlige CD-spillere. Noen lydbøker kan også kjøpes som MP3-filer eller lånes på biblioteket som digi-bok. Da låner man en liten enhet med head-sett som kan avspilles direkte. På en del nettsider, f.eks. lydbokforlaget.no kan man kjøpe MP3-filer av boken, betale over nett og laste boken direkte ned på PC’en.

Jeg for min del er en stor tilhenger av biblioteket. Det med bibliotek er helt genialt! Før i tiden måtte man møte opp på biblioteket, bla seg gjennom hylle etter hylle med massevis av bøker og et system man ikke skjønte så mye av, for så å finne noen å  spørre om hjelp. Nå derimot, er de fleste bibliotekene på nett, og det går an å søke i bibliotekets database på internett. Der kan man registrere seg hos sitt lokale bibliotek, og kommunisere med de ansatte med epost. Hvis ikke biblioteket har den boken man vil ha er det bare å spørre om de kan skaffe den fra et annet bibliotek. Det gjør de gjerne, og gir tilbakemelding om når boken er klar til henting. Når boken skal leveres kan det gjøres i et hvilket som helst bibliotek i landet. De sender boken tilbake til der den hører hjemme. Så hvis man er på ferie i en by og velger å låne bøker i et bibliotek der, kan de leveres når man er tilbake der man bor. Ingen problem, og ganske genialt! Og det er gratis. Det koster faktisk ingenting! Genialt igjen!

Noen synes kanskje dette med lydbok høres altfor teknologisk ut og vet ikke hvor man skal begynne. Jeg vil forklare ganske enkelt om hvordan det kan gjøres. En lydbok består den som regel av flere CD-plater. Hver CD er delt opp i ca 5-minutters spor i CDA-format. Disse platen kan spilles i en vanlig CD-spiller, i bilen eller på musikkanlegget i huset. De kan også avspilles i en bærbar CD-spiller med head-sett, og det egner seg godt til å gå turer med.

Jeg liker å gå turer i skog og mark, og tar med lydboken på MP3-spiller. Det er imidlertid en liten jobb å gjøre før jeg er klar til å gå. For å få lydboken inn i MP3-spilleren må filformatet gjøres om fra CDA til MP3. Det gjøres enkelt i Windows Media Player eller annet lignende program. Det er viktig å påse at taggingen er riktig før man ripper. Noen MP3-spillere leser bare taggingen og ikke filnavnene, og da blir det skikkelig rot i systemet.  Desverre opplever jeg stadig at CD-plater er dårlige og slitte, og at flere spor er ødelagt. Det er som å få en bok der enkelte sider er revet ut. Dumt.


Noen bibliotek har også MP3-bøker, og da kan filene bare kopieres inn på MP3-spilleren som vanlig musikk. Lydbokforlaget selger også noe de kaller Digispiller og Digikort med lydbøker på til disse. Smart! Her slipper man problemet med slitte CD-plater som ikke virker.


Mange gir ut sine bøker som lydbok samtidig som den kommer ut i bokformat.
Lydbokforlaget.no har oppdateringer og anbefalinger om nye bøker, og dette er et nettsted verdt å følge med på.
Lydbokforlaget.no



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar