lørdag 1. oktober 2011

Bjørndalstrilogien


Trygve Emanuel Gulbranssen (15. juni 1894 i Kristiania, død 10. oktober 1962 i Eidsberg) var en norsk forfatter,forretningsmann og journalist.
Han er kjent for å ha skrevet Bjørndalstrilogien:


Bøkene ble godt mottatt både av kritikere og ikke minst av leserne. De er oversatt til mer enn 30 språk og solgt i over 12 millioner eksemplarer. På et tidspunkt før krigen førte trilogien ham opp på fjerdeplass i verdensstatistikken over høyest antall solgte bøker, og med de amerikanske oversettelsene opplevde han som eneste skandinaviske skjønnlitterære forfatter å få bøker oppført i «A list of books chosen for the White House»; en rekke bøker valgt ut av amerikanske forleggere og trykkerier og overrakt Det hvite hus for å gi presidenten et bibliotek med den beste samtidslitteraturen.

Dette er fortellingen om folket på Bjørndal gård i en østlandsk skogsbygd på 1700-tallet. Hovedpersonen Gammel-Dag er en monumental skikkelse. Han er stor i sin hårde, egenrådige makt. Vi møter hans kone Therese, hennes søster jomfru Dorthea, sønnene Tore og Dag og den statelige Adelheid Barre.
Adelheid Barre fine embetsmannsslekt er forarget over at hun kan finne på å gifte seg med unge Dag Bjørndal, men etter å ha vært i bryllupet på Bjørndal forstummer innvendingene. Den gamle storgårdens rikdom, fine kultur og Gammel-Dag, den staute, kloke mannen, har imponert dem.
Med ‘Ingen vei går utenom’ avslutter Trygve Gulbranssen sin store trilogi om folket på Bjørndal. Da Gammel-Dag dør, mister Adelheid sin fortrolige. Adelheid og unge Dag får problemer både med samlivet og gårdsdriften.

Her er skildring av natur, mennesker og mellom-menneskelige forhold. Og man får et inntrykk av hva fattigdom og rikdom gjør med menneskene. Boken skildrer kjærlighet og klokskap og er slett ikke gammeldags lesning. Denne boken rørte meg til tårer og er en bokserie jeg ikke kommer til å glemme. Anbefales på det varmeste!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar